Kocaeli yağma suçu davasına bakan avukat, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa göre müvekkilinin savunmasını gerçekleştirir. Bu suçlardan mağdur olmuş kişilerin ise mağduriyetini gidermeye çalışır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 148-149 maddeleri, yağma suçunu tanımlar ve bu suça verilecek olan cezaları belirtir.
Yağma (Gasp) Suçu Davasına Bakan Avukat Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Kocaeli yağma suçu davasına bakan avukat, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu konusunda uzman, ceza ve ağır ceza davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunu kişidir.
Kocaeli en iyi yağma suçu davasına bakan avukat, uzmanlığı ve deneyimi gereği aşağıdaki davalarla ilgilenir.
Basit Yağma Suçu
Olayda mağdur olan kişi ya da kişilerin gündüz vakti para ya da malları gasp edilmiştir. TCK madde 148’te basit yağma suçu, suçu işleyen kişinin, kendisini fiziksel ve ruhsal olarak savunamayacak olan kişiyi tehdit ve cebir yoluyla gasp etmesi olarak geçer.
Suçu işleyen kişide silah yoktur. Ancak suçu işleyen kişi ile mağdur olan kişi arasında orantısız bir güç vardır.
Basit yağma suçunu işleyen kişi ya da kişiler hakkında 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörülür. Kişinin iradesi dışında senet ya da boş kağıt imzalatılması da basit yağma suçu kapsamında değerlendirilir.
Nitelikli Yağma Suçu
TCK madde 149’a göre nitelikli yağma suçu birkaç türde değerlendirilir. İlgili kanun maddesi bu suçu hayatın olağan akışı içinde değerlendirmiş ve birkaç alt kol şeklinde sınıflandırmıştır.
Nitelikli yağma suçunda silah cezayı artırıcı bir unsurdur. İlgili yasa da suçun silahla işlenmesi durumun da daha fazla ceza verileceğini belirtmiştir. Silah yağma suçunun daha kolay işlenmesini sağlar.
Yağma suçunun başarıya ulaşmasını sağlayan her türlü nesne ilgili yasaya göre silah sayılmıştır. Bu durumda bir tırnak makası bile yasaya göre silah sayılır.
Yağma Suçunun Birden Fazla Kişi Tarafından İşlenmesi
Suçun birden fazla kişi tarafından işlenmesi TCK madde 37’ye göre korkunç bir eylemdir. Çünkü suçun işlenmesini kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir.
Suç Örgütüne Yarar Sağlamak Amacıyla İşlenen Yağma Suçu
Suç örgütüne mensup olan kişi ya da kişilerin, suç örgütüne maddi destek sağlamak amacıyla suçu işlemesidir. Bu tür bir suçun cezası, diğer türlere göre daha fazladır.
Hukuki İlişkiye Dayanan Alacağın Tahsili Amacıyla İşlenen Yağma Suçu
TCK madde 150/1’de, bir kişinin hukuki alacağının, hukuki olmayan yollarla tahsil edilmesi olarak bu suç tanımlanır. Kişi icra yoluyla alacağını almaya çalışmış ancak başarılı olamamıştır.
Yağma Suçunda Malın Değerinin Az Olması Durumu
Suçun oranına göre ceza verilmesi ilkesi, kanunlarımızda yer alır. Aynı durum yağma suçunda da geçerlidir. TCK madde 150’de suça konu olan malın değerinin az olması cezada indirim nedeni olarak yorumlanmıştır. Ancak mağdur olan kişinin tüm mal varlığını gasp etmek, daha ağır cezayı gerektirir. İlgili kanuna göre bir kişinin cebinde 1 lirası varsa o an tüm malvarlığı buysa, 1 lirayı gasp eden kişi en ağır cezaya çarptırılacak demektir.
Hırsızlık Suçunun Yağmaya Dönüşmesi
Hırsızlık olayları genel olarak sonradan anlaşılır. Mağdur olan kişi eşyasının ya da parasının çalındığını çok sonra fark eder ve kolluk kuvvetlerine şikayette bulunur. Çalma eyleminin yağma eylemine dönüşmesi, mağdur olan kişinin olayı olay anında fark etmesiyle gerçekleşir. Bir kişinin cebinden parasını, o kişi fark etmeden almaya çalışan kişi, mağdur tarafından fark edilirse, hırsızlık eylemi, yağmaya dönüşür.
Yağma suçlarına verilen cezalar 5 yıl ile 10 yıl hapis cezasıdır. Mağdur olan kişi birden fazla kişi tarafından gasp edilmişse ve gasp eyleminde silah da kullanılmışsa bu durumda verilecek olan cezanın alt sınırı 12 yıldan az olamaz.
Yağma suçlarını detaylı bir şekilde anlatan kanun mevzuatına, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237-20040926.pdf bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Kocaeli’de Yağma Suçu Davasına Bakan Avukat Hizmetini Özbekoğlu Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Kocaeli hukuk bürosu olarak mağdur olan müvekkillerimizin haklarını ceza ve ağır ceza davalarında savunuruz. Masum olduğuna inanan müvekkillerimize de ceza ve ağır ceza davalarında yardımcı oluruz.
Ceza ve ağır ceza davaları hassas bir yapıda olduğundan, bu tür davalarda mutlaka uzman ve deneyimli Kocaeli avukat yardımı almalısınız.
Yağma Suçu Davasına Bakan Avukat ile Yağma Suçu Davası Nasıl Açılır?
Yağma suçları yapıları gereği ceza ve ağır ceza davalarının konusudur. Bu tür davalar kamuyu ilgilendirdiğinden dolayı avukatlar tarafından açılamazlar. Ceza ve ağır ceza davalarını açma yetkisi, ilgili mahkemelere aittir.
Suçun öğrenildiği andan itibaren kolluk kuvvetleri suçu işleyen kişi ya da kişileri göz altına alır. Kişilerin sorguları tamamlandıktan sonra savcılığa sevk edilirler. Savcılık makamı delilleri ve ifade tutanaklarını inceler ve iddianame hazırlar. Hazırlanan iddianame mahkemeye gönderilir. Mahkeme iddianameyi inceler ve dava açılıp açılmayacağına karar verir.
Sanığın ifadesi, toplanan deliller ve savcının iddianamesi oldukça önemlidir. Çünkü hukuka aykırı olarak bir işlem gerçekleşmişse, dava açılmayabilir. Ya da mahkeme ifade işlemlerinin hukuka aykırı olduğuna hükmedebilir ve alınan ifadeleri geçersiz sayabilir.
Kocaeli yağma suçu davasına bakan avukat olarak bu tür detayların incelenmesi ve gerekenlerin yapılması oldukça önemlidir.
Suçu işleyen kişi ya da kişiler 18 yaşından küçüklerse dava çocuk mahkemelerinde görülür.
Yağma Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?
Ceza ve ağır ceza davaları genel olarak uzun sürer. Yasanın öngördüğü süre ortalama olarak 300-400 gün arasıdır. Delillerin incelenmesi, iddianamenin hazırlanması, tanıkların dinlenmesi, bilirkişi raporlarının hazırlanması ve incelenmesi, adli tatil gibi etkenlerden dolayı dava süreci uzayabilir.
Yağma Suçu Davasına Bakan Avukat Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Kocaeli adliyesi ve diğer adliyelerde, müvekkillerimizin savunmasını gerçekleştiriyoruz.
Sorgulama ve ifade alma işlemlerinde müvekkillerimize nezaret ediyoruz. İlk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararlara itiraz ederek, temyiz sürecini sonuna kadar takip ediyoruz.
Kocaeli yağma suçu davasına bakan avukat personelimizle; delillerin incelenmesi, iddianamenin analiz edilmesi, bilirkişi raporlarının incelenmesi işlemlerini gerçekleştiriyoruz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Yağma Suçuna Bakan Avukatın Ücretleri Ne Kadar?
Yağma suçu ile ilgili davalarla ilgili vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizlerle iletişime geçin.
Kocaeli’de En İyi Yağma Suçu Davasına Bakan Avukatı Nasıl Bulabilirim?
Uzman ve deneyimli kadromuzla sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz.
Yağma Suçuna Bakan Avukat Ne Yapar?
Ceza ve ağır ceza davalarında müvekkillerinin savunmasını gerçekleştirir. Sorgulama işlemlerine nezaret eder. İlk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararlara itiraz ederek, temyiz sürecini sonuna kadar takip eder.
Yağma Suçu Davalarında Yetkili Ve Görevli Mahkeme Hangisidir?
Yağma suçu davalarına bakmaya yetkili ve görevli mahkemeler; ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri, asliye ceza mahkemeleri ve Yargıtay ceza daireleridir. Eğer suçu işleyen kişi ya da kişiler 18 yaşından küçüklerse, davaya bakmaya yetkili ve görevli mahkeme, çocuk ağır ceza mahkemesidir.