Tazminat davalarına kanuni dayanak olarak kabul edilen tazminat hukuku; gerçek ve tüzel kişiliklerin menfaatleri ve hakları üzerinde ortaya çıkan maddi ve manevi zararların tazminat usulüyle tahsili için esasları belirleyen bir hukuk dalıdır. Kocaeli Adliyesi için yürütülen tazminat hukuku davalarıyla ilgilenen Kocaeli avukat kadrolarına, Kocaeli tazminat avukatı denir.
Kocaeli hukuk bürosu içinde yer alan, Kocaeli tazminat hukuku avukatı bu bağlamda herhangi bir müvekkilinin, üçüncü taraf şahıs ve kurumlardan zarar görmesi durumunda, zararların maddi ve manevi niteliği doğrultusunda adli yolla karşılanması için mesai harcar.
Tazminat Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Tazminat davalarında uzman avukatlara tazminat avukatı denilir. Bahsi geçen avukatların baktığı davalar; manevi tazminat davaları ve maddi tazminat davaları biçiminde iki ana başlığa ayrılabilir. Belirtilen iki başlığın toplam kapsamı, tazminat hukukuna giren bütün unsurları kapsar. Bir tazminat avukatının ilgilendiği dava başlıkları arasında en sık görülenler şu şekilde sıralanabilir:
- Meslek hastalığından doğan tazminat davaları,
- Trafikte yaşanan kazalardan kaynaklanan manevi tazminat ve maddi tazminat davaları,
- Haksız yere gözaltına alınma, tutuklanma ve benzeri adli tedbirlerden doğan tazminat davaları,
- Doktora hatalarına açılacak maddi ve manevi tazminat davaları,
- İhbar tazminatı davaları,
- Kıdem tazminatı davaları,
- Kişilik haklarına zarar getirilmesinden kaynaklanan tazminat davaları,
- İş güvencesiyle ilintili tazminatı davaları,
- Boşanma, nişan atma ve benzeri evlilik işlemlerinden kaynaklanan tazminat davaları.
Yukarıda sıralanan davalar Hukuk Muhakemeleri Kanun’u içinde düzenlenir. Manevi tazminat davalarında ise özellikle Türk Borçlar Kanunu’nun 48. Maddesi temel alınmaktadır.
Kocaeli’nde Tazminat Avukatı Hizmetini Özbekoğlu Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Özbekoğlu Hukuk Bürosu olarak alanında uzmanlık ve deneyim sahibi meslektaşlarımız sayesinde müvekkillerimizin ihtiyaç duyacağı bütün hukuki hizmetleri sunabilmekteyiz. Nedeni ne olursa olsun tazminat alma hakkı doğan müvekkillerimizin zararlarının giderilmesi için öncelikle vekalet alırız. Sonrasında tazminat hakkı doğuran dosyayı mütalaa eder ve ivedilikle işlemlere başlarız. Tazminatın maddi mi manevi mi olacağına karar verir yargı unsurlarına gerekli başvuruları yaparız. Müvekkillerimize tazminat hakkı doğuran eylemlerin, şartların ve durumların ispatlanması adına delil toplama süreçlerinde yardımcı oluruz. İlk derece mahkeme kararlarını sırasıyla istinaf, temyiz gibi aşamalara taşırız. Vekaleten tüm duruşmalara katılım gösterirdir. Mahkemeden; bilir kişi raporları, şahitlerin dinlenmesi ve delillerin yeniden gözden geçirilmesi gibi taleplerde bulunuruz.
Tazminat Avukatı ile Tazminat Davası Nasıl Açılır?
Herhangi bir tazminat davası açabilmek için bir tazminat avukatına vekalet vermek size zaman kazandıracak, davanızın lehte sonuçlanması için olumlu fayda sağlayacaktır. Vekalet işlemlerinin ardından istenilen tazminatın niteliği ve tazminatın hangi eylemlerden kaynaklandığı gibi detaylar mütalaa edilir ve hukuki yol haritası belirlenir. Bu aşamada tazminatın maddi mi yoksa manevi mi olacağına da karar verilir. Hangi adli unsurların bu tazminat davasında hukuken yetkili ve görevli kabul edileceği de belirlendikten sonra avukatınız gerekli dilekçeleri yazarak dava sürecini başlatacaktır.
Tazminat Davaları Ne Kadar Sürer?
Tazminat davalarında mahkemenin sonuçlanma süresi; talep edilen tazminatın nedenleri, niteliği ve taraflar arasındaki ilişkinin bağlamı doğrultusunda farklılık gösterecektir. Bu nedenle dava dosyası incelenmeden herhangi bir ortalama süre belirtmek doğru olmayacaktır. Örnek olarak işçilerin, patronlarından veya çalıştıkları şirketlerden tazminat istemeleri durumunda bu süre bir yıl ile on sekiz ay arasında olabilir.
Kocaeli Tazminat Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Mavi Hukuk Bürosu olarak tazminat talebiyle bize gelen müvekkillerimizin ihtiyaç duydukları tüm hukuki desteği sağlayabilmekteyiz. Müvekkillerimiz bize başvurduğu anda onlar için en uygun tazminat davasını ve sürecini belirler, yol haritası çıkarırız. Maddi ya da manevi herhangi bir zararın ortaya çıktığı bütün olay ve olgular tazminat kapsamına girebilir. Bu bağlamda sayısız nedenle tazminat davası açılabilir. Ancak müvekkillerimizin bize sıklıkla başvurduğu konu başlıkları şu şekildedir:
- Herhangi bir suçtan kaynaklanan zararların tahsili için açılan tazminat davaları,
- Telif haklarının ihlal edilmesinden kaynaklanan tazminat davaları,
- Haksız gerekçelerle işten çıkarılma durumunda açılan tazminat davaları,
- Matbu ve görse basın yoluyla yapılan karalamalara karşı tazminat davaları,
- Sosyal medya ve forumlarda meydana gelen kişiliğe saldırılar, hakaretler, küfürler ve tehditler doğrultusunda açılan tazminat davaları,
- Trafik kazalarından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları,
- Taraflar arası imzalanan sözleşmelerin ihlallerinden doğan zararlar için açılan tazminat davaları.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Tazminat avukatı ücretleri ne kadar?
Türkiye Barolar Birliği her sene avukatlık asgari ücret tarifesi yayınlamaktadır. Bu tarifede belirlenen alt sınırların altına düşmemek şartıyla tazminat avukatlarının ücretleri serbest usulle belirlenebilir. Bu ücretlerde alınacak hizmetin türü, tazminatın niteliği ve miktarı gibi değişkenler doğrudan etkili olacaktır.
Kocaeli’de en iyi tazminat avukatını nasıl bulabilirim?
Mavi hukuk bürosu olarak tazminat hukuku üstüne ihtisas sahibi meslektaşlarımızla her zaman yardıma hazırız.
Tazminat avukatı ne yapar?
Bir tazminat avukatı çoğunlukla tazminat hukuku kapsamında yaşanan anlaşmazlıklarla ilgilenir. Uzlaşmazlığın bağlamına göre hukuki danışmanlık verebilir, arabuluculuk yapar ve vekaleten duruşmalara katılarak dava sürecini yönetir. Gerekli makamlara usule uygun dilekçeler hazırlar, müvekkillerinin hak ve çıkarlarını korumak için çalışır. İtirazlarda bulunabilir, istinaf ve temyiz süreçlerini başlatabilir.
Tazminat davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Tazminatın söz konusu olduğu bir davada; daha önce davalı ve davacı arasında bir sözleşmeden kaynaklanan tazminat söz konusuysa ve görevli, yetkili mahkemeler sözleşmede belirlendiyse, sözleşmeye uymak zorunludur. Ancak sözleşme dışında bir tazminat söz konusuysa Hukuk Muhakemeleri Kanunu 6. Madde kapsamında Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlendirilir. Öte yandan tarafların arasında tazminat hakkı doğuran ilişki bağlamında farklı mahkemeler de görevli kabul edilebilmektedir. Örnek olarak İş Mahkemeleri, Ticaret Mahkemeleri ve Tüketici Mahkemeleri’nde de sıklıkla tazminat davalarına denk gelinebilmektedir. Yetkili mahkemeler ise davalı gerçek kişiyse ikametgâh adresindeki mahkemeler, tüzel kişilikse merkezinin bulunduğu bölgedeki mahkemeler şeklinde kabul edilir.