Kocaeli temyiz avukatı ilk derece mahkemelerinin gördüğü kararın ikinci mahkemeler olan istinaf mahkemesine götürülmesinin ardından dava dosyasının en son temyiz talebi ile yargıtaya taşınması sonucu oluşan temyiz davalarına bakan avukattır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 361-373. Maddeleri temyiz davalarının mevzuatını oluşturmaktadır.
Temyiz davaları bir dava dosyasının gelebileceği en son aşamadır ve yargıtayda görülür. Bu davalar istinaf aşamasından geçtikten sonra belirlenen yasal süre olan 14 gün içerisinde dilekçe ile temyiz isteminde bulunulması sonucu görülür. Bir dava dosyasının temyiz aşamasına gelebilmesi için sanığın 5 yıldan fazla ceza almış olması gerekmektedir. Fakat ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararı istinaf mahkemesi bozarak daha fazla ceza verdiyse 5 yıl şartı aranmaz.
MADDE 361- (1) Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinden verilen temyizi kabil nihai kararlar ile hakem kararlarının iptali talebi üzerine verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir.(46) (2) Davada haklı çıkmış olan taraf da hukuki yararı bulunmak şartıyla temyiz yoluna başvurabilir.
Kocaeli’de Temyiz Avukatı Hizmetini Özbekoğlu Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Kocaeli temyiz avukatı temyiz aşamasına taşınan dava dosyalarının görüldüğü temyiz davalarında ve temyiz davalarının mevzuatı olan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununu mevzuatı konusunda yetkinliği olan kişidir.
Kocaeli temyiz avukatı ilk derece mahkemelerinin kararından sonra dosyayı başvuru dilekçesi ile istinaf mahkemelerine taşır ve daha sonra en son aşama olan temyiz aşamasında yargıtaya temyiz talebinde bulunur.
Kocaeli en iyi temyiz avukatının baktığı temyiz davası konuları şu şekildedir:
- Ceza davalarındaki temyiz süreci
- Ağır ceza davalarındaki temyiz süreci
- Maddi tazminat davalarındaki temyiz süreci
- Manevi tazminat davalarındaki temyiz süreci
Ceza ve Ağır Ceza Davalarında Temyiz Süreci
Ceza davaları Asliye Ceza Mahkemelerinde, ağır ceza davaları ise ağır ceza mahkemelerinde görülmektedir. Bu cezaların mevzuat metni Türk Ceza Kanunudur. Ceza veya ağır ceza konularının içerisindeki suçlardan bir veya birden fazlasını işleyen sanık veya failler Türk Ceza Kanununda suça karşılık gelen ceza ile cezalandırılır.
Bu cezalandırma şekli maddi ceza ve manevi ceza olarak iki kısımda incelenir. Maddi ceza kanunda suça karşılık gelen yaptırımken manevi ceza suç motivasyonu, suçu hafifleten sebepler, suçu işleyenin amacı vb gibi pek çok öznel sebebe bakar. Bu sebeple bazı durumlarda hakim suçun cezası için indirim uygulayabilir veya suçu ağırlaştıran durumların varlığı halinde suçu kanunda belirlenen suçu ağırlaştıran sebepler kapsamında değerlendirerek daha fazla cezai işlem uygulayabilir.
Bu ve benzeri durumlarda dava taraflarından biri verilen kararın denetlenmesi ve tekrar gözden geçirilmesi amacıyla dava dosyasının istinaf ve temyiz süreçlerine taşıyabilir.
Bu durum failin suçu fazla bulması gerekçesiyle veya mağdurun suçu az bulması gerekçesi ile meydana gelebilmektedir. İstinaf ve temyiz sürecinde karar incelenerek; onanabilir veya bozulabilir.
Bahsi geçen dava konularından bazıları şu şekildedir:
- Cumhurbaşkanına hakaret suçu
- Kanunlara muhalefet suçu
- Hakaret suçu
- Suçu ve suçluyu övme suçu
- Halkı kin ve düşmanlığa sevk etme suçu
- Türk devletini ve devletin organlarını aşağılama suçu
- Silahlı örgüt kurma suçu
Tazminat Davalarında Temyiz Süreci
Tazminat davaları kişilerin bir başka kişinin hatası, ihmali veya kasıtlı davranışı sebebi ile maddi veya manevi zarar görmesi sonucu açılan davalardır. Örneğin işçisinin sağlıklı koşullarda çalışmasını sağlamakla yükümlü bir işverenin ihmali sonucu işçinin fiziksel bir zarara uğraması veya işgöremez hale gelmesi işverene tazminat davası açma sebebi olabilmektedir.
Tazminat davaları sonucunda da belirli cezalar verilir. Bu ceza hapis cezası veya adli para cezası olabilmektedir. Tazminat davasındaki taraflar verilen cezanın az veya fazla olduğu gerekçesi ile konuyu istinaf ve temyiz sürecine taşıyabilmektedir.
Temyiz Talep Edilemeyen Dava Dosyaları
HMK Madde 428 –
Bölge adliye mahkemelerinin aşağıdaki kararları hakkında temyiz yoluna gidilemez:
1. Miktar veya değeri beş milyar lirayı geçmeyen davalara ilişkin kararlar,
2. 8 inci maddede gösterilen davalar ile (Kat Mülkiyeti Kanunundan doğup gayrimenkulün aynına ilişkin olan davalar hariç) özel
kanunlarda sulh hukuk mahkemesinin görevine girdiği belirtilen davalarla ilgili kararlar.
Temyiz Talebi Ve Temyiz Dilekçesi İçin Gerekli Usül
Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 364-
(1) Temyiz, dilekçe ile yapılır ve dilekçeye, karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenir. (2) Temyiz dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunur:
a) Temyiz eden ile karşı tarafın davadaki sıfatları, adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adresleri.
b) Bunların varsa kanuni temsilci ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri.
c) Temyiz edilen kararın hangi bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinden verilmiş olduğu, tarihi ve sayısı.
ç) Yargıtayın bozma kararı üzerine, bozmaya uygun olarak ilk derece mahkemesince verilen yeni kararın veya direnme kararına karşı temyizde direnme kararının, hangi mahkemeye ait olduğu, tarihi ve sayısı.
d) İlamın temyiz edene tebliğ edildiği tarih. e) Kararın özeti.
f) Temyiz sebepleri ve gerekçesi.
g) Duruşma istenmesi hâlinde bu istek.
ğ) Temyiz edenin veya varsa kanuni temsilci yahut vekilinin imzası. (3) Temyiz dilekçesinin, temyiz edenin kimliği ve imzasıyla temyiz olunan kararı yeteri kadar belli edecek kayıtları taşıması hâlinde, diğer şartlar bulunmasa bile reddolunmayıp temyiz incelemesi yapılır.
Temyiz davalarının dayanağı olan hukuk muhakemeleri kanunu hakkında,
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6100.pdf daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Kocaeli Temyiz Avukatı İle Temyiz Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kocaeli temyiz avukatı yukarıda da belirtmiş olduğumuz hukuk muhakemeleri kanunu madde 364’de belirlenen usüllere uyarak temyiz dilekçesi hazırlar. Bu dilekçe ile temyiz başvurusu istinaf mahkemelerinin kararını tebliğini takip eden 2 hafta içerisinde yapılmalıdır.
Kocaeli temyiz avukatı başvuru yapılabilecek yasal süre ve dilekçe hazırlanma usülleri ile ilgili danışanına bilgi vererek hukuki hizmet sağlamaktadır.
Temyiz Davaları Ne Kadar Sürer?
Temyiz davalarının ortalama 1 yıl içerisinde sonuçlanması beklenir.
Kocaeli Temyiz Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Kocaeli en iyi temyiz avukatı olarak verdiğimiz hizmetleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Danışanımızı temyiz talep edebileceği yasal süre ile ilgili önceden bilgilendirerek bu sürenin farkında olmadan geçilmesinin önüne geçeriz
- Danışanımız ile birlikte usule uygun bir biçimde temyiz dilekçesi hazırlar ve yargıtaya teslim ederiz
- Temyiz davası için gereken harç yatırma işlemlerini gerçekleştiririz
- Danışanımızın tutukluluk hali bulunuyorsa düzenli ziyaretler gerçekleştirerek süreç hakkında bilgi veririz
- Tutukluluk halindeki danışanımızın talebi üzerine duruşmaya katılabilmesi için gerekli izinleri çıkarırız
- Sürecin takibini gerçekleştiririz
SIKÇA SORULAN SORULAR
Temyiz Avukatı Ücretleri Ne Kadar?
Ücret bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.
Kocaeli’de En İyi Temyiz Avukatını Nasıl Bulabilirim?
Temyiz avukatına ihtiyaç duyduğunuz her an bizimle iletişime geçerek Kocaeli en iyi temyiz avukatından hukuki destek talep edebilirsiniz.
Temyiz Avukatı Ne Yapar?
Temyiz avukatı müvekkilinin dava dosyasını temyiz talebi ile Yargıtaya taşır ve takibini gerçekleştirir.
Temyiz Davasında Yetkili Ve Görevli Mahkeme Hangisidir?
Temyiz davalarında Yargıtay görevlidir.