Kocaeli avukat kadroları arasında 4857 sayılı İş Kanunu, işçi hakları, işveren hakları gibi konular üzerine çalışan avukatlara Kocaeli iş avukatı denir. Bahsi geçen kanuna aşağıdaki bağlantı üzerinden göz atabilirsiniz:
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.4857.pdf
Kocaeli işçi hukuku avukatı çoğunlukla, Kocaeli Adliyesi içinde çalışan ve iş hukuku üzerine uzmanlaşmış, tecrübeli avukatlar arasından çıkar.
İş avukatı nedir ve hangi davalara bakar?
Kocaeli hukuk bürosu içinde çalışan iş avukatları aynı zamanda işçi avukatı veya işveren avukatı şeklinde de anılabilmektedir. Bir iş avukatı; maaş ve benzeri bir ödeme karşılığında mesai yapan çalışanlara veya kendi faaliyetleri bünyesinde işçi çalıştıran patronlara hukuki danışmanlık sunabilir, vekaleten davalarını yürütür ve gerekli durumlarda arabuluculuk yaparak hakemlik rolünü üstlenir. İş davasının ilgilendiği dava başlıkları çoğunlukla tazminat talebi barındırır. Tazminat söz konusu olsa da olmasa da iş avukatının çalışma alanlarına giren konu başlıkları şu şekilde genel kapsamlı olarak listelenebilir:
- Kıdem tazminatı davası,
- Maaş uyuşmazlıklarından doğan hukuki durumlar,
- Hizmetin tespit edilmesi davaları,
- İşe iade talebiyle açılan davalar,
- İş kazalarından doğan maddi ve manevi tazminat davaları,
- Mobbing ve kişilik haklarına saldırılardan doğan tazminat davaları,
- Fazla mesai uyuşmazlıklarından kaynaklanan hukuki süreçler,
- İhbar tazminatı davaları,
- İş yerindeki ihmal davaları,
- Kötü niyet davaları.
Kocaeli’de İş Avukatı Hizmetini Özbekoğlu Hukuk Bürosu Nasıl vermektedir?
Özbekoğlu hukuk bürosu içinde iş hukuku üzerine ihtisas yapmış ve iş davalarının yönetiminde deneyim sahibi iş avukatı meslektaşlarımız sayesinde bize başvuran işçi ve işveren müvekkillerimizin bütün hukuki ihtiyaçlarını karşılayabilmekteyiz. Personeller ve iş verenler arasında hakemlik rolünü üstlenebilir, arabuluculuk yaparız. Tek taraflı başvurularda davaya gerek olmayan durumlar için hukuki danışmanlık hizmeti sunabiliriz. Mevcut halde açılmış bir davayla ya da dava açma talebiyle bize başvuran müvekkillerimizden öncelikle vekalet alır ve onlar için duruşmalara katılım gösteririz.
İş Avukatı ile İş Davası Nasıl Açılır?
Bir işçi işveren avukatına vekalet vererek dava açmak için bazı şartların sağlanıyor olması gereklidir. Örnek olarak mesai ücreti anlaşmazlıkları, ihbar ya da kıdem tazminatı gibi konulara dair uzlaşmazlıklarda öncelikle zorunlu arabuluculuk müessesine başvuru şartı aranır. Eğer işçi ve iş veren tarafları ücretini devletin verdiği iki saatlik arabuluculuk hizmetine başvurmadan dava açmak dilekçesini yetkili makama ulaştırırsa, dava şartı sağlanmadığı gerekçesiyle dava talepleri geri çevrilecektir. Bu durum 2018 senesinin Ocak ayında gidilen yasa değişikliklerinde düzenlenmiştir. Zorunlu arabuluculuk süreçlerinde taraflar arasında uzlaşı tahsis edilemezse dava açma hakkı doğar ve bir avukata vekalet verilerek işlemlere başlanabilir. Arabulucu avukatlar tarafsız ve daha önce taraflardan herhangi birisiyle ilişki kurmamış hukukçular arasında olmalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki arabuluculuk yapan iş avukatı bir karar merci değildir. Sadece taraflara yol ve yön göstererek iletişim doğrultusunda tarafların mutabakata varması için çalışır, uzlaşmazlığa dair karar veremez.
İş Davaları Ne Kadar Sürer?
Bir iş davasında aşağıdaki sıralanan etkenler detaylıca bilinmeden ortalama bir karar süresi vermek mümkün değildir:
- Tarafların sayısı,
- Davaya konu olan para miktarı,
- Anlaşmazlığın niteliği,
- Deliler ve şahitler.
Bir de adli tatiller gibi dış etkenler bulunur. Bütün bunlar göz önüne alındığında Adalet Bakanlığı tarafından 540 gün süreyle hedeflenen iş davaları daha kısa ya da çok daha uzun sürebilmektedir.
Kocaeli İş Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Özbekoğlu Hukuk Bürosu bünyesindeki iş avukatı arkadaşlarımız sayesinde hem işçi müvekkillerimize hem de işveren müvekkillerimize ihtiyaç duydukları bütün hukuki gereksinimleri sağlayabilmekteyiz. Müvekkillerimizin bize başvurduğu genel nitelikli konu başlıkları aşağıda listelendiği gibidir.
- Hak kaybı yaşayan çalışanların zararlarının tazmin edilmesi,
- İş verenine zarar getirecek davranışları ve hataları olan işçilere dava açma işlemleri,
- Haksız yere işten çıkarmaya karşı itiraz davaları,
- İşçi işveren arasında yaşanan mesai uyuşmazlıklarına hukuki çözümler,
- Mobbing ve kötü niyet olarak adlandırılan davranışlarda bulunan işverenlere dava açılması,
- Çalışanların, iş verenler, amir ve yöneticiler tarafından ayrımcılığa uğraması,
- Mesai ödemelerini alamayan işçilerin işverenlere açacağı davalar,
- İş durumlarından doğan tazminat davalarının yönetimi.
SIKÇA SORULAN SORULAR
İş avukatı ücretleri ne kadar?
İş avukatı ücretleri, arabuluculuk, hukuki danışmanlık ve vekaleten dava açma gibi farklı hizmet türleri için ayrı ayrı belirlenmektedir. Ayrıca bu hizmet türleri de dava dosyasının içeriği doğrultusunda kendi içlerinde çeşitli ücretlendirmelere tabi olabilir. Barolar Birliğinin yıllık olarak belirlediği alt sınırlar aşılmamak kaydıyla; tarafların sayısı, davaya konu paranın miktarı ve benzeri değişkenler doğrultusunda avukatlık ücretleri serbest yöntemle belirlenebilir.
Kocaeli’de en iyi İş avukatını nasıl bulabilirim?
Özbekoğlu hukuk bürosu olarak İş Kanunu ve iş hukuku kapsamındaki bütün ihtiyaçlarınızda tecrübeli meslektaşlarımızla yardıma hazırız.
İş avukatı ne yapar?
İşçi işveren avukatları müvekkillerinin haklarını savunur ve menfaatlerini korumaya çalışır. Çeşitli durumlarda farklı hizmetler sunabilir, birinci derece mahkeme kararlarına itirazlarda bulunur. Vekaleten duruşmalara katılım gösterebilir, iş verenlere ve işçiler hukuki danışmanlık yapar.
İş davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
İşçi ve işveren davalarında yetkili mahkemeler; işverenin adresindeki, işçinin adresindeki veya söz konusu işin yapıldığı bölgenin mahkemeleri olarak değişiklik gösterebilir. Görevli asıl unsurlar ise İş Mahkemeleri’dir. İş Mahkemesi bulunmayan bölgelerde bu davalarda Asliye Hukuk Mahkemeleri de görevli kabul edilebilir.