Kocaeli Sorgu Avukatı

Kocaeli sorgu avukatı, 8197 sayılı CMK’ya göre sorgulama işlemlerine nezaret eder. Sorgulama işlemi, ortaya çıkan bir suçla ilgili sanığın kolluk kuvvetleri veya Savcılar tarafından dinlenmesidir.

Kocaeli Sorgu Avukatı Nedir ve Neler Yapar?

Kocaeli sorgu avukatı, sorgulama işlemlerinde uzman ve CMK yasasına hakim hukuk fakültesi mezunu olan kişidir.

Şüpheli soruşturma aşamasında, suç şüphesi altında bulunan kişiye verilen isimdir. Sanık ise soruşturma sonrasında savcılığın hazırladığı iddianameyle hakkında dava açılan ve suç şüphesi altında bulunan kişidir.

Soruşturmaya çağırma yetkisi kolluk kuvvetlerine tanınmıştır. PVSK madde 15 gereğince ve uygulamada kolluk kuvvetleri kişi ya da kişileri telefonla arayarak soruşturmaya davet ederler. Eğer zorla getirme gibi bir durum söz konusu ise Cumhuriyet Savcısının yetkisiyle kişi ya da kişiler zorla sorgulamaya getirilebilirler.

Şüpheli ikinci defa sorgulanacaksa, sorgulama işlemi Cumhuriyet Savcısı tarafından gerçekleştirilebilir. Bu durumda polis ya da jandarma tarafından sorgulama işlemi yapılamaz. CMK madde 148/5’te bu durum detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu Kapsamındaki suçlarda ise doğrudan Cumhuriyet Savcılarının yazılı emri ile kolluk kuvvetleri tarafından sorgulama işlemi yapılabilir. TMK Geçici Madde 19’da bu durum net bir şekilde ortaya koyulmuştur.

Sorgulama işlemi başlamadan önce kişi ya da kişiler, sorgulama işlemini avukat nezaretinde yapmak isteyebilirler.

Sorgulama İşleminin Yapılması

Şikayet üzerine polis, şikayetçi olan ve şüpheli olan kişi ya da kişilerin ifadelerine başvurur. Sorgulama işlemi sırasında polis veya kolluk kuvvetleri PVSK madde 15/1’de belirtilen hususların dışında soru soramaz. Yani kendi keyfine göre sorular sorarak sorgulama işlemini gerçekleştiremez.

Sorgulama işlemi tamamlandıktan sonra CMK madde 147/1-a’ya göre kimlik tespiti gerçekleştirilir.

Daha sonra şüpheliye CMK madde 147/1-b ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi madde 6/a kapsamında suç isnadı açık bir şekilde anlatılır.

Ayrıca şüpheliye avukat bulundurma ve tutma hakkının olduğunu söylenir. CMK madde 147/1-c’ye ve AİHS madde 6/c hükümlerine göre herkes sorgulama sırasında kendisine bir avukatın nezaret etmesini isteyebilir. Aynı kanun hükümlerine göre kişi ya da kişilerin avukat tutacak gücü yoksa barolar birliği tarafından kendilerine avukat tahsis edileceği de yazar.

Sorgulama işlemi sırasında yanında avukat bulunsa dahi kişi ya da kişiler susma hakkını kullanabilir. Savunmasını dava ortamında yapmak isteyebilir.

Sorgu Tutanağında Neler Yer Alır?

Sorgulama tutanağında aşağıdaki hususlar yer alır:

  • Sorgulama işleminin yapıldığı yer ve tarih,
  • Sorgulama işlemi sırasında hazır bulunan kişilerin isim ve diğer bilgileri,
  • Sorgulama işleminin yerine getirilip getirilmediğine dair nedenler,
  • Sorgulama tutanağının nezaret eden avukat tarafından okunup anlaşıldığına dair avukatın imzasının yer alması,
  • İmza atılmaması halinde nedenleri.

Sorgulamada Avukat Bulunma Zorunluluğu

Sorgulama işlemi sırasında Kocaeli avukat bulunma zorunluluğu dayanağını CMK madde 150’den alır. Aynı maddede kişi ya da kişilerin avukat tutacak gücü yoksa barolar birliği tarafından kendisine ücretsiz avukat tahsis edileceği de belirtilir.

Avukatın Sorgu Sırasında Zorunlu Olduğu Haller

Kocaeli sorgu avukatı, bazı durumlarda kesin olarak sorgulama işlemine nezaret etmek zorundadır. Bu haller aşağıda sıralanmıştır:

  • 18 yaşından küçük çocuklar,
  • Kendisini zihnen ya da psikolojik olarak savunamayacak durumda olanlar,
  • Sağır ve dilsiz olanlar (CMK Madde 150/2),
  • Cezanın ağırlığından dolayı CMK madde 150/3’e göre,
  • Şüpheli hakkında tutuklama talep edildiğinde (CMK Madde 101/3),
  • Seri muhakeme usulü kapsamında gerçekleştirilen sorgulama işlemlerinde (CMK Madde 250).

Sorgulamada Yasak Olan Yöntemler

Sorgulama işlemi sırasında yasak olan yöntemler, CMK madde 148/1’de detaylı olarak belirtilmiştir. Kişi kendi özgür iradesine dayanarak sorgulama işlemine tabi tutulur.

Yasak usullerle kişiye sorgulama işlemi gerçekleştiremez. Yasak usullerin ne olduğu CMK madde 148/3-4’te açıkça belirtilmiştir.

CMK madde 148’e göre sorgulama işlemi sırasında yasaklanan haller aşağıda sıralanmıştır:

  • Sorgulama sırasında kişinin ruhsal ya da bedensel sağlığına yönelik gerçekleştirilen söz ve fiiler,
  • Sistematik olarak belirli bir süreci kapsayan işkence faaliyeti. Yani sorgulama işlemini gerçekleştiren kişinin insan onuruyla bağdaşmayan, kişinin bedenen ya da ruhsal olarak acı çekmesine neden olan davranışları. Mesela bir kişiyi uzun süre uykusuz tutmak işkenceye örnek olarak gösterilebilir.
  • Şüpheliye konuşmasını sağlamak amacıyla ilaç vermek. Şüphelinin özgür iradesini etkileyecek kimyasal maddeleri sorgu sırasında kullanmak. İlaç verme işlemi vücuda şırınga ile zerk etmek şeklinde olabileceği gibi ağız yoluyla da gerçekleştirilebilir. Mesela kişinin uyumamasını sağlamak amacıyla uyku ilacı vermek örnek olarak gösterilebilir.
  • Sorguya çekilen kişiyi bedenen ve ruhen yorma davranışı. Mesela kolluk kuvvetlerinin sorgulama işlemini geç saatlere bırakmaları ya da sabah mesaisine gelen kolluk kuvvetlerine devretmeleri gibi.
  • Şüphelinin hileli davranış ve sözlerle kandırılması. Mesela eğer konuşmazsan şu kadar yıl hapis cezası alırsın gibi sözlerin söylenmesi.
  • Fiziki kuvvet kullanarak kişiyi itiraf etmeye zorlama.
  • Sorgulama işlemlerinde bazı araçların kullanılması. İlgili yasaya göre sorgulama işleminde kullanılan aracın mahiyeti önemli değildir. Teknolojik cihazların sorgulama sırasında kullanılması bile, kişi ya da kişilerin özgür iradelerine müdahale olarak kabul edilmiştir. Mesela yalan makinesinin ya da hipnozla ilgili bir makinenin ya da tekniğin sorgulama işlemi sırasında kullanılması gibi.
  • Kanunlara aykırı vaatlerde bulunarak kişinin sorguda verdiği ifadenin etkilenmesi. Mesela itiraf ettiği takdirde kişinin etkin pişmanlıktan yararlanılacağının söylenmesi gibi.

Sorgulama ile ilgili kanun mevzuatını detaylı olarak, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5271.pdf bağlantısından inceleyebilirsiniz.

Kocaeli’de Sorgu Avukatı Hizmetini Özbekoğlu Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Kocaeli hukuk bürosu olarak, sorgulama işlemlerinde sanık ya da şüpheli kişilere nezaret ederiz.

Hukuksuz olarak sorgu işlemlerinin gerçekleşmesine engel oluruz. Eğer sorgulama işlemi hukuksuz olarak yapılırsa, bu durumu tutanak altına alarak, mahkemede belirtiriz.

Kocaeli Sorgu Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Kocaeli adliyesi ve diğer adliyelerde ceza ve ağır ceza davalarında müvekkillerimizin haklarını savunuyoruz.

Ayrıca sorgulama işlemlerinde müvekkillerimize nezaret ediyoruz. Sorgulama işlemi yapılmadan önce müvekkillerimize neden sorgulandıklarını ve hangi suçla suçlandıklarını detaylı bir şekilde anlatıyoruz.

Müvekkilimizin adil sorgulama işlemine tabi tutulmasını sağlıyoruz. Ayrıca müvekkilimizin susma hakkını kullanmasını sağlıyoruz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sorgu Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

Sorgu avukatı ile ilgili vekalet ve danışmanlık ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri hemen arayın.

Kocaeli ’de En İyi Sorgu Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Alanında uzman ve deneyimli avukatlarımızdan yardım alabilirsiniz.

Sorgu Avukatı Ne Yapar?

Sorgulama işlemleri sırasında müvekkiline nezaret eder. Sorgulama işlemlerine başlanmadan önce müvekkilinin ne için sorgulanacağını ve neyle suçlandığını detaylı bir şekilde anlatır. Müvekkilinin susma hakkı olduğunu kendisine hatırlatır.

Hukuka Aykırı Sorgu Ne Demek?

CMK hükümlerine aykırı bir şekilde sorgulama işlemlerinin yapılmasını ifade eder. Bu şekilde yapılan sorgulama işlemi mahkeme nezdinde geçersizdir.

Yorum Yazın

İletişim