Kocaeli Arabulucu Avukatı

Kocaeli arabulucu avukat mahkeme açılmadan önce kişilerin uzlaşma yoluna gitmesine aracılık ederek taraflar arasında arabuluculuk hizmeti vermektedir. Bu aşama kimi davalar için zorunlu bir şarttır. Hem kişilerin probleminin mahkemeye taşınmasına gerek kalmadan kısa sürede çözümünü sağlamak hem de mahkemenin iş yükünü azaltmak amacıyla zorunlu kılınan arabuluculuk hizmeti için ilk önce Kocaeli arabuluculuk avukatına başvurulmalıdır.

Uzlaşma yolunun işe yaramadığı durumlarda kişilerin dava açma hakkı bulunmaktadır.

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu mevzuatı arabuluculuk aşamasının mevzuatını oluşturmaktadır. Kocaeli arabulucu hukuku avukatı bu mevzuat metninin çizmiş olduğu sınırlar içerisinde kalarak mesleğini icra eder.

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir. (2) Bu Kanun, yabancılık unsuru taşıyanlar da dâhil olmak üzere, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uygulanır. Şu kadar ki, aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişli değildir.

Kocaeli Arabulucu Avukat Nedir?

Kocaeli arabulucu avukatı belli bir konuda anlaşmazlık yaşayan taraflara zorunlu veya zorunlu olmayan arabuluculuk hizmetini sağlayarak tarafların mahkeme sürecine gerek kalmadan uzlaşmasını sağlayan avukattır.

Kocaeli arabuluculuk avukatı tarafsız ve objektif bir biçimde iki tarafın orta yolu bulabilmesini sağlamayı amaçlar. Uzlaşma esnasında tarafların birbirleriyle olan iletişimlerinde ve konunun gerekliliği bulunduğu taktirde hukuki bilgi sağlar.

Bir avukatın arabulucu avukat olabilmesi için en az 5 yıl avukatlık mesleğini icra etmiş olması gerekmektedir. Kocaeli arabulucu avukatı 5 yılı aşkın süredir avukatlık mesleğinde görev almaktadır.

Fakat arabulucu avukatlığı yapmanın bazı şart ve sınırlamaları da mevcuttur. Örneğin iki tarafın arabuluculuğunu yapan bir arabulucu avukatı daha sonra tarafların dava açması durumunda taraflardan birinin avukatlığını üstlenemez.

Arabulucu avukat görevini tamamen tarafsız ve objektif bir biçimde yapmalıdır. İki taraftan birini savunamaz, tarafların vereceği kararı etkileyemez ve yorum yapamaz. Yalnızca tarafların hukuki prosedürlere uygun bir şekilde hakemliğini yapabilir.

MADDE 2 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında;

a) Arabulucu: Arabuluculuk faaliyetini yürüten ve Bakanlıkça düzenlenen arabulucular siciline kaydedilmiş bulunan gerçek kişiyi,

b) Arabuluculuk: Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemini ifade eder.

Öte yandan taraflardan istediği zaman süreci sonlandırabilmektedir. Arabuluculuk hizmeti sırasında anlaşma sağlayamayan taraf süreci sonlandırarak dava yoluna gitmeyi tercih edebilir.

MADDE 3 – (1) Taraflar, arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda serbesttirler. Şu kadar ki dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin 18/A maddesi hükmü saklıdır. (2) Taraflar, gerek arabulucuya başvururken gerekse tüm süreç boyunca eşit haklara sahiptirler.

MADDE 9 – (1) Arabulucu görevini özenle, tarafsız bir biçimde ve şahsen yerine getirir.

(2) Arabulucu olarak görevlendirilen kimse, tarafsızlığından şüphe edilmesini gerektirecek önemli hâl ve şartların varlığı hâlinde, bu hususta tarafları bilgilendirmekle yükümlüdür. Bu açıklamaya rağmen taraflar, arabulucudan birlikte talep ederlerse, arabulucu bu görevi üstlenebilir yahut üstlenmiş olduğu görevi sürdürebilir.

(3) Arabulucu, taraflar arasında eşitliği gözetmekle yükümlüdür.

(4) Arabulucu, bu sıfatla görev yaptığı uyuşmazlıkla ilgili olarak açılan davada, daha sonra taraflardan birinin avukatı olarak görev üstlenemez.

Bir taraf arabulucu avukatına başvurduğu zaman diğer tarafa tebligat gönderilir. Diğer tarafın da 30 gün içerisinde bu talebe cevap vermesi beklenir. 30 gün içerisinde cevap verilmemişse arabuluculuk talebi düşer.

MADDE 13 – (1) Taraflar dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında arabulucuya başvurma konusunda anlaşabilirler. Mahkeme de tarafları arabulucuya başvurmak konusunda aydınlatıp, teşvik edebilir. (2) Aksi kararlaştırılmadıkça taraflardan birinin arabulucuya başvuru teklifine otuz gün içinde olumlu cevap verilmez ise bu teklif reddedilmiş sayılır.

Arabulucu Türleri Nelerdir?

Zorunlu Arabuluculuk

Arabuluculuk bağlamında dava konuları üçe ayrılmaktadır. Bazı davalarda arabuluculuk hizmeti almış olmak zorunluyken bazı davalarda kişilerin tercihine bağlıdır fakat bazı dava konularında taraflar istese bile arabuluculuk hizmetine başvuramazlar.

Örneğin ticari davalarda, borç alacak davalarında, icra iflas davalarında, sigorta davalarında arabuluculuk hizmeti almak zorunlu kılınmıştır. Kişiler bir avukat aracılığı ile arabuluculuk hizmeti alarak anlaşmayı denemeden mahkemeye başvuru gerçekleştiremezler, gerçekleştirseler dahi mahkemede tarafından bu talep reddolunur.

MADDE 18/A

(1) İlgili kanunlarda arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak kabul edilmiş ise arabuluculuk sürecine aşağıdaki hükümler uygulanır.

(2) Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.

Fakat aile içi şiddet, cinsel saldırı suçu, adam öldürme suçu, kamu davaları, çocuk istismarı, velayet gibi dava konuları hassas konular olduğundan arabuluculuk hizmeti alarak anlaşılabilecek konular değildir. Çünkü bu tarz konular kamunun faydası ve güvenliği düşünülerek karara bağlanmalıdır. Bu sebeple bu tarz konularda kişiler uzlaşma yoluna gidemezler.

Nitekim bu konular ceza ve ağır ceza konuları kapsamına girdiğinden savcılığın iddianamesi ile birlikte dava açılacaktır.

Saydığımız konular dışında kalan diğer dava konularında ise kişiler kendi tercihlerine bağlı olarak arabuluculuk hizmeti almak amacıyla Kocaeli avukatına başvurabilmektedir.

Arabuluculuk mevzuatı ile ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak isterseniz vermiş olduğumuz linkten https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6325.pdf Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu mevzuat metnine ulaşabilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Arabulucu Avukat Ücretleri Ne Kadar?

Ücret bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.

Kocaeli’de En İyi Arabulucu Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Uzun süredir avukatlık tecrübesi bulunan ve arabuluculuk avukatlığı konusunda nitelikli avukat meslektaşlarımız ile birlikte sizzler için de arabuluculuk hizmeti vermeye hazırız.

Arabulucu Avukat Ne Yapar?

Arabulucu avukatı taraflar arasında hakemlik yaparak objektif ve tarafsız bir şekilde, uzlaşma sağlamaları için aracılık eder.

Arabulucu Avukat Ücretini Kim Ödüyor?

Arabuluculuk hizmeti alan iki taraf ortak olarak ödemektedir.

Yorum Yazın

İletişim