Kocaeli Adliyesi içinde yürütülen ceza davaları ve ağır ceza davalarına dayanak oluşturan hukuk dalına ceza hukuku denilmektedir. Ceza hukuku kısa tanımıyla bir kamu hukuku alt dalıdır. Türk Ceza Hukuku üzerine çalışan hukukçulara ceza ve ağır ceza avukatı denir. Ceza hukukuna dayanak oluşturan kanun metni aşağıdaki bağlantı üzerinden görülebilir:
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237.pdf
Ceza hukuku kapsamına giren davalarda, sanık ve şüpheli statüsünde bulunan kişilerin hüküm giymeleri halinde alacakları cezalar ve adli tedbirler ise ceza hukukuyla ilişkili bir diğer hukuk dalı olan infaz hukuku kapsamında düzenlenir. Cezai müeyyidelerin nitelikleri, usul ve esasları aynı zamanda ceza muhakemeleri hukuku ve Ceza Muhakemeleri Kanunu ile ilintili olarak ele alınır.
Ceza Hukuku Neleri Kapsar?
Ceza ve ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda, isnat edilen suça dair şu dört temel unsur sağlanmalıdır; hukuka aykırılık ilkesi, kanun unsuru, maddi unsur ve manevi unsur. Yargılanan şüpheli sanıkların, kesin olarak ceza alması için yukarıdaki başlıklardan maddi unsur ve manevi unsur bulunması önemli bir koşuldur.
Bu bağlamda sanığın ayırt etme gücü ve özgür iradesi manevi unsuru oluştururken, maddi unsur sanığın suç teşkil eden bir eylem gerçekleştirmesiyle oluşur. Bu unsurlar aşağıdaki iki ayrı başlık altında daha detaylı ele alınabilir.
Maddi Ceza Hukuku
Ceza hukuku ve TCK bağlamında maddi unsurlar üstünden hangi fiillerin suç sayılacağını düzenleyen maddi ceza hukuku;
- Suç unsurları,
- İsnat edilen suçun cezai yaptırımları,
- Cezaların üst ve alt sınırları,
Başta olmak üzere bu konularla ilgili temel prensipleri kapsar. Bu ilkeler 5237 numaralı Türk Ceza Kanunu dahilinde ceza hukuku özel hükümler (TCK 76-343) ve ceza hukuku genel hükümler (TCK 1 – 75) şeklinde iki ayrı kanun metninden oluşmaktadır.
Manevi Ceza Hukuku
Manevi ceza hukuku ise suçtaki manevi öğelerin etkileriyle ilgilenmektedir. Maddi unsurlardan meydana gelen suç eyleminin, sanıkların manevi bilinçleriyle desteklenmesi üzerine usul ve esasları düzenler. Bu noktada sanık ya da şüphelinin suçu özgür irade, ayırt edici bilinç ve isteği dahilinde işleyip işlemediği incelenir. İsnat edilen herhangi bir suç, ceza hukuku unsurlarının her birini içerse dahi şahısların bu suçu kasten işlemediği durumlarda cezai müeyyideler ortadan kalkabilir. Fakat bireylerin beden bütünlüğünü bozan; taksirle insan yaralama ya da taksirle cinayet gibi ceza davalarında manevi unsur şartı aranmayabilir.
Ceza Hukuku Alanında Neler Yapılır?
Mavi hukuk bürosu içinde çalışan ve ceza davalarında tecrübeli uzman meslektaşlarımız vasıtasıyla ceza hukuku alanında ortaya çıkabilecek bütün hizmetleri sunabiliyoruz. Bu alan yapabileceklerimizi şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Sanık, şüpheli statüsündeki müvekkillerimizin savunmasını üstlenmek,
- Masum olan müvekkillerimizin masumiyetini ispat etmek,
- Etkin pişmanlık hususundan faydalanmak için gerekli işlemler,
- Hafifletici nedenleri belirgin kılarak cezalarda indirim talebinde bulunmak,
- Yurt dışı yasağı, denetimli serbestlik ve ev hapsi gibi adli tedbirleri kaldırmak,
- Haksız tahrik ve benzeri suça teşvik durumlarının davada gündeme getirilmesi,
- İyi halden ceza indirimleri istemek.
Bütün bunlar için vekalet alarak duruşmalara tam katılım gösterir, kanıtların usule uygun olarak derlenmesinde ve mahkemeye sunulmasında müvekkillerimize nezaret ederiz. Aynı zamanda ifade verme ve sorgulama süreçlerinde müvekkillerimizin yanında durur, onların hak ve çıkarlarını savunuruz. Hukuka aykırı yöntemler ve müdahaleyle alınmış ifadelerin iptal edilmesi, değiştirilmesi için başvurular yaparız. Hükmü kesinleşen müvekkillerimizi infaz kurumların ziyaret eder, cezaevi koşullarının iyileştirilmesi için uğraşırız.
Öte yandan müşteki, mağdur sıfatıyla bize başvuran müvekkillerimizin, adil bir şekilde hak kayıplarının giderilmesi için çaba gösteririz. Maddi ve manevi zararların karşılanabilmesi adına çalışırız. Ceza hukuku kapsamındaki tüm yasa değişimlerini ve mevzuatları yakından takip eder, gerekli durumlarda müvekkillerimizi ivedilikle bilgilendiririz. Davalarda gündeme getirebilmek için emsal kararları araştırır ve mahkemeye sunarız. Duruşmalarda; tanıkların dinlenmesi, kanıtların tekrar değerlendirilmesi, bilirkişi raporlarının istenmesi gibi talepler oluştururuz. Aleyhte verilmiş birinci derece mahkeme kararlarını öncelikle Bölge Adliye Mahkemeleri’ne götürerek istinaf sürecini başlatır ve istenilen sonuç alınamadığı takdirde temyize götürürüz.
Ceza Hukukunda Yetkili Olan Mahkemeler Hangileridir?
Ceza hukuku davalarında yetkili ve görevli adli unsurlar 5271 numaralı CMK 12. Maddenin ilk iki fıkrasında düzenlenmiştir. Bu bağlamda yetkili mahkemeler suç eyleminin ortaya çıktığı bölge mahkemeleri olarak hükmedilmiştir. Görevli mahkemeler ise isnat edilen suç dosyasının detaylarına göre aşağıdakilerden herhangi birisi olabilir:
- Asliye Ceza Mahkemeleri
- Ağır Ceza Mahkemeleri
- Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi,
- Çocuk Mahkemesi,
- Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi.