Kocaeli Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı

Kocaeli dolandırıcılık suçu davası avukatı, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında müvekkillerine hizmet sağlar. Türk Ceza Kanununun 158. Maddesi de dolandırıcılık suçları ile ilgili detaylı bilgi verir.

Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Kocaeli dolandırıcılık suçu davası avukatı, ceza davalarında deneyimli ve Türk Ceza Kanunu konusunda uzman olan hukuk fakültesi mezunu kişidir.

Kocaeli dolandırıcılık suçu davası avukatı mesleği ve uzmanlığı gereği aşağıdaki davalara bakar.

Nitelikli Dolandırıcılık

Dolandırıcılık suçunun nitelikli olabilmesi için TCK madde 158’deki şartları taşıması gerekir:

  • Din istismarı yapılarak dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleşmesi,
  • Kişi ya da kişilerin içinde bulundukları zor durumdan yararlanmak suretiyle dolandırıcılık yapılması,
  • Kişi ya da kişilerin algı zayıflığından yararlanılması,
  • Dolandırıcılık faaliyeti için kamu kurum ve kuruluşlarının araç olarak kullanılması,
  • Basın ve yayın kuruluşlarının sağladığı kolaylıklardan yararlanılarak suç işlenmesi,
  • Ticari faaliyet sırasında suçun işlenmesi,
  • Serbest meslek sahiplerinin mesleklerine duydukları güveni kötüye kullanmak suretiyle dolandırıcılık suçunun işlenmesi,
  • Sigorta poliçelerinden kaynaklanan bedellerin alınması için dolandırıcılık suçunun işlenmesi.

Yukarıda sıralanan şartlar sağlandığı takdirde kişi nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemiş sayılır. Nitelikli dolandırıcılık suçunun ilgili yasaya göre bazı türleri bulunmaktadır.

Dinin İstismar Edilmesi ile İşlenen Suçlar

Toplumların psikolojisini etkileyen bir yapıya sahip olan din olgusunun suiistimal edilmesi durumudur. TCK madde 158/1-a maddesinde tanımlanan bu suça bir örnek verecek olursak, kurban yardımı adı altında bağış toplanması ve kurban kesilmeyerek suçu işleyen kişinin topladığı paraları zimmetine geçirmesi örnek olarak verilebilir.

Kişilerin İçinde Bulunduğu Zor Durumdan Yararlanarak İşlenen Suçlar

TCK madde 158/1-b’de kişilerin zor durumundan yararlanarak dolandırıcılık suçu işlenmesi suç olarak addedilmiş ve bu suça verilecek olan ceza detaylı bir şekilde tanımlanmıştır.

Yüklü miktarda borcu olan bir kişiye kredi bulmak vaadiyle kandıran ve bu kişinin parasını çalan kişi bu suçu işlemiş olur. Mağdur olan kişi, kendisine kredi çekeceğini düşündüğü kişiye para vermiş ancak karşılığını alamamıştır.

Kişi Ya da Kişilerin Algı Zayıflığından Yararlanılarak İşlenen Suçlar

TCK madde 158/1-c’de; algısı zayıf olan kişilerin, sarhoş olan kişilerin, aklı zayıf ve yetersiz olan kişilerin, hastalık ya da kaza sonrasında akli yetenekleri zayıflamış olan kişilerin zor durumlarından yararlanılarak dolandırılması, nitelikli dolandırıcılık suçu olarak tanımlanmıştır.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Araç Olarak Kullanılarak İşlenen Suçlar

Barolar, odalar, sendikalar ve kamu kurumlarının dolandırıcılık suçunda aracı olarak kullanılmasıdır. TCK 158/1-d maddesinde bu suç detaylı bir şekilde tanımlanmıştır.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Yol Açan Dolandırıcılık Suçları

TCK madde 158/1-e’de kamu kurum ve kuruluşlarının zarar görmesine yol açan dolandırıcılık türüdür.

Bilişim sistemlerinin Kullanılması Yoluyla İşlenen Dolandırıcılık Suçları

TCK madde 158/1-f maddesinde; bilgisayar, yazılım ve internet kullanılarak işlenen dolandırıcılık suçudur.

Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılmasıyla Gerçekleştirilen Nitelikli Dolandırıcılık Suçları

TCK madde 158/1-f maddesinde tarif edilen dolandırıcılık suçudur.

Basın ve Yayın Araçlarının Sağladığı Kolaylıklardan İstifade Ederek Gerçekleştirilen Dolandırıcılık Suçları

Basın ve yayın araçlarının geniş kitlelere hitap etmesi, aynı zamanda birçok kişinin mağdur olması tehlikesini beraberinde getirir. TCK madde 158/1-g maddesinde; işitsel, yazılı, görsel ve elektronik kitle iletişim araçlarıyla işlenen suçlar olarak tarif edilir.

Sosyal medya, bilgisayar, radyo ve televizyonda ilgili kanun maddesine göre kitle iletişim araçları arasında sayılmıştır.

Tacir veya Şirket Yöneticisi Olan veya Şirket Adına Hareket Eden Kişilerin ya da Kooperatif Yöneticilerinin Gerçekleştirdiği Nitelikli Dolandırıcılık Suçları

Kooperatif, şirket ya da bu tür kuruluşlarda yönetici olarak çalışan kişiler, yetkilerini kötüye kullanabilir ve dolandırıcılık suçunu işleyebilirler. Bu durum TCK madde 158/1-f’de detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Serbest Meslek Sahibi Kişilerin İşlediği Dolandırıcılık Suçları

TCK madde 158/1-i’de mesleklerinin sağladığı güven duygusunu kötüye kullanarak suç işleyen kişiler şeklinde tanımlamada bulunulmuştur.

Kredi Açılmasını Sağlamak Amacıyla İşlenen Dolandırıcılık Suçları

Kredi ve finans kuruluşlarından ya da bankalardan kredi sağlamak amacıyla sahte evrak düzenleyenlerin işlediği suç tipidir. TCK madde 158/1-j’de bu suç tipi detaylı olarak belirtilmiştir.

Sigorta Bedelini Almak Amacıyla Yapılan Dolandırıcılık Suçları

Sigorta poliçeleri kambiyo senedi niteliğindedir. Yani değerli evrak statüsündedir. Sigorta şirketi ile yapılan bir tür yasal sözleşmedir. Bazı kişiler poliçelerdeki kaza ve tazminat alınması gereken durumları gerçekleştirerek, sigorta şirketini dolandırabilirler. Mesela ev ya da arabasını yangın riskine karşı sigortalatan birisi, bilerek evini ya da arabasını yakabilir ve sigorta şirketinden yüklü miktarda tazminat alabilir.

TCK madde 158/1-k maddesinde sigorta bedelini almak ile ilgili dolandırıcılık suçu detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Kamu Görevlisi Banka Sigorta Kurumları ya da Kredi Kuruluşları ile İrtibatı Olduğunu Belirtmek Suretiyle Nitelikli Dolandırıcılık Suçu İşleme

TCK madde 158/1-l maddesinde detaylı olarak açıklanan suç tipidir. Bu suçla ilgili Yargıtay kurumunun örnek kararı vardır. Bu karar, aşağıda yer almaktadır:

““…Sanığın şikayetçiyi telefon ile arayarak kendisini polis memuru olarak tanıttığı ve telefonu “savcı bey” diyerek birisine verdiği, arkadan telsiz seslerinin geldiği, şikayetçiye “sizin telefon numarasına 28-29 tane telefon açılmış sizi dolandırıyorlar, bu hatları kullanan şahısları yakalamamız için size vereceğim hesap numaralarına para yatırın, parayı çekerken şahısları yakalayacağız” dediği, şikayetçinin de 15.925 TL ve 15.800 TL’yi sanığın adına olan hesap numarasına yatırdığı, paranın sanık tarafından çekildiği iddia olunan olayda; kişinin kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumu çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle” dolandırıcılık suçunun, 02.12.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6763 sayılı Kanunun 14. maddesi ile TCK’nın 158. maddesine “l” bendi olarak eklenmiş olması, 5235 sayılı Kanunun 11. maddesi gereğince bu maddede yazılı suçlarla ilgili davaya bakma görevinin asliye ceza mahkemesine ait olmayıp üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait ve bu düzenlemenin sanık lehine olması karşısında, görevsizlik kararı verilmesi gerekir.” (Y23CD-K:2016/11250).”

Nitelikli dolandırıcılık suçu türleri ile ilgili diğer suçlar aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Kamu görevlileriyle ilişkisi olduğunu belirtip dolandırıcılık faaliyetinde bulunanlar (TCK 158/2),
  • Hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil etmek isteyip, kişileri dolandıranların işledikleri nitelikli dolandırıcılık suçları (TCK madde 159).

Nitelikli dolandırıcılık suçlarının tümü için yasada öngörülen ceza 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır. Ayrıca 5 bin güne kadar idari para cezasına hükmedilir.

Basit Dolandırıcılık Suçu

Nitelikli dolandırıcılık suçlarına göre daha az ceza gerektiren suç tipidir. TCK madde 157’de basit dolandırıcılık suçu detaylı olarak tanımlanmıştır. Basit dolandırıcılık suçunun cezası 1 yıl ile 5 yıl arasında hapis cezasıdır. Ayrıca 5 bin güne kadar idari para cezası hükmü verilir.

Dolandırıclık suçları ile ilgili Türk Ceza Kanunu Maddelerini detaylı olarak incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237.pdf bu bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Kocaeli’de Dolandırıcılık Suçu Avukatı Hizmetini Özekoğlu Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Kocaeli hukuk bürosu olarak, basit ve nitelikli dolandırıcılık suçundan mağdur olan kişilerin haklarını savunuruz. Ceza davalarında müvekkillerimiz adına bulunuruz. Ceza davalarındaki delilleri ve iddianameyi inceleriz. İtiraz etmemiz gereken noktalarda müdahil oluruz.

Yasaya aykırı sorgulama işlemlerine karşı itirazlarımızı dava sırasında yaparız. Müvekkillerimize danışmanlık hizmeti sağlarız.

Hakkınızda basit ya da nitelikli dolandırıcılık suçlaması varsa ve masum olduğunuza inanıyorsanız, Kocaeli dolandırıcılık suçu davası avukatı hizmeti almalısınız.

Alanında uzman ve deneyimli Kocaeli avukat ile masumiyetinizi kanıtlamanız daha kolay olacaktır.

Ceza ve ağır ceza davalarında deneyimli avukat ile çalışmak önemlidir. Çünkü bu tür davalarda söz konusu olan cezalar oldukça ağırdır.

Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı ile Dolandırıcılık Suçu Davası Nasıl Açılır?

Kocaeli dolandırıcılık suçu davası avukatı ile dolandırıcılık suçu davası açılamaz. Bu tür davalar olayın duyulmasından ya da şikayet edilmesinden sonra, sanığın gözaltına alınması ve hakkında Cumhuriyet savcısı tarafından iddianame hazırlanmasıyla davaya dönüşür. Mahkeme iddianameyi ve delilleri inceleyerek dava açılıp açılmamasına karar verir.

Dolandırıcılık Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?

Kocaeli adliyesi ve diğer adliyelerde dolandırıcılık suçu davaları ortalama olarak 300-390 gün arası sürer. Ancak birçok nedenden dolayı bu süreler uzayabilmektedir.

Dolandırıcılık Suçu Davası Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Kocaeli dolandırıcılık suçu davası avukatı olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sağlıyoruz:

  • Bilirkişi raporlarını inceliyoruz.
  • Müvekkillerimize danışmanlık hizmeti sağlıyoruz.
  • Müvekkillerimizden delilleri ve dava için gerekli bilgileri alıyoruz.
  • Müvekkillerimizin savunmasını dava boyunca etkin bir şekilde gerçekleştiriyoruz.
  • İlk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz ediyoruz ve dava dosyasının Yargıtay kurumunda incelenmesini sağlıyoruz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

Ceza ve ağır ceza davalarıyla ilgili danışmanlık ve vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri hemen arayabilirsiniz.

Kocaeli’de En İyi Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Uzman ve deneyimli avukatlarımıza danışarak sorunlarınızın çözümünü bulabilirsiniz.

Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı Ne Yapar?

Ceza davalarında müvekkillerinin savunmasını gerçekleştirir. Danışmanlık hizmeti sağlar. Temyiz aşamalarının başlamasını sağlar ve takibini gerçekleştirir.

Dolandırıcılık Suçu Davalarında Yetkili Ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

Basit ve nitelikli dolandırıcılık suçu davalarında; Ceza mahkemeleri, Sulh ceza mahkemeleri ve Asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir. Temyiz aşamasında ise Yargıtay kurumu yetkili ve görevlidir.

Yorum Yazın

İletişim