Kocaeli ifade avukatı, 8197 sayılı; yakalama, gözaltına alma ve ifade alma yönetmeliğine göre müvekkillerinin haklarını savunur. Kocaeli ifade avukatı kanunların verdiği yetkiye dayanarak, ifade alma işlemleri sırasında müvekkiline nezaret etme hakkına sahiptir.
İfade Avukatı Nedir ve Neler Yapar?
Kocaeli ifade avukatı, 8197 sayılı kanuna dayanarak müvekkillerinin ifade alma işlemleri sırasında onlara nezaret eden, ifade alma işlemlerinde deneyimli olan hukuk fakültesi mezunu kişidir.
Kocaeli en iyi ifade avukatı ifade alma işlemi sırasında müvekkilinin yanında bulunmalıdır. Çünkü ifade alma işlemi yasalara aykırı bir şekilde gerçekleşebilir. Yasal olarak da kişilerin ifade alma işlemi sırasında avukat isteme hakları vardır.
Dava süresince kişi ya da kişiler kendilerine zorla ifade tutanağı imzalatıldığını iddia edebilirler. Ya da avukat talep edildiğini ve bu isteklerinin kolluk kuvvetleri tarafından yerine getirilmediğini iddia edebilir. Mahkemede sanık bu tür beyanlarda bulunduğunda, sanığın kolluk kuvvetleri tarafından alınan ifadesi geçersiz olacaktır.
İfade Verme ve Avukatın İfade İşlemlerinde Bulunma Zorunluluğu
CMK madde 150’ye göre sanık olan kişilerin avukat talep etme hakları vardır. Aynısı ifade alma işlemlerinde de geçerlidir. Eğer kişilerin avukat tutacak parası yoksa talebi üzerine barolar birliği tarafından ifadesi alınacak olan kişiye avukat gönderilir ve kişiden ücret talep edilmez.
Avukatın İfade İşlemlerinde Zorunlu Olduğu Haller
Ceza Muhakemeleri Kanununun bazı maddelerinde sanıklar istemese bile ifade alma işlemlerinde avukat bulunmak zorundadır. Bu durumlar aşağıda detaylı bir şekilde sıralanmıştır:
- CMK madde 150/2’de de belirtildiği gibi 18 yaşından küçük olan ve kendisini savunamayacak durumda olan kişilerin ifadeleri alınmadan önce Kocaeli ifade avukatı bulundurulmak zorundadır. Ayrıca sağır ve dilsiz kişiler için de işaret dilini bilen uzmanların hazır bulundurulması gerekir.
- CMK madde 150/3’e göre, sanık olan kişiler ağır ceza mahkemesinde yargılanacaksa bu durumda ifadelerinin Kocaeli en iyi ifade avukatı nezaretinde alınmalıdır. Yasaya göre alt sınırı 5 yıldan fazla olan hapis cezaları söz konusu olduğunda ifade alma işlemlerinde avukat bulundurma zorunlu tutulmuştur.
- Sanık hakkında savcı tarafından tutuklama talebinde bulunulmuşsa, sanığın seçeceği ya da baro tarafından gönderilen ücretsiz avukat, ifade alma işlemlerinde hazır bulunur.
- Seri muhakeme usulü kapsamında sanık durumunda olan kişilerin ifade işlemleri sırasında avukat ile temsil edilmeleri zorunludur (CMK madde 250).
İfade Alma İşlemlerinde Yasak Olan Yöntemler
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun 148. Maddesine göre:
“Madde 148 – (1) Şüphelinin ve sanığın beyanı özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu
engelleyici nitelikte kötü davranma, işkence, ilâç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma gibi bedensel veya ruhsal müdahaleler yapılamaz.
(2) Kanuna aykırı bir yarar vaat edilemez.
(3) Yasak usullerle elde edilen ifadeler rıza ile verilmiş olsa da delil olarak
değerlendirilemez.
(4) Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme
huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz.
(5) Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya
çıktığında, bu işlem ancak Cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.”
İfadeler yer almaktadır. CMK madde 148’i kısaca özetleyecek olursak:
- Sanığa kötü davranma,
- İşkence etme,
- İlaç verme,
- Bedensel ve ruhsal olarak yorma,
- Aldatma,
- Cebir ve tehditte bulunma,
- Bazı araçlar kullanarak şüphelinin iradesini kırmaya ve itiraf etmeye zorlama ve
- Kanuna aykırı vaatlerde bulunarak sanığı aldatma,
Kesinlikle yasak olan eylemlerdir.
Ceza muhakemeleri kanunu mevzuatı hakkında detaylı bilgi almak için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5271.pdf bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.
Kocaeli’de İfade Avukatı Hizmetini Özbekoğlu Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Kocaeli hukuk bürosu olarak talep edildiğinde sanık olan kişilerin ifade verme işlemlerinde onlara nezaret ediyoruz. İfade alma işlemlerinin hukuka uygun yapılıp yapılmadığını denetliyoruz. Eğer hukuka aykırı ifade alma işlemi gerçekleşmişse, bu durumu tutanak altına alıyoruz ve mahkemede delil olarak kullanıyoruz.
İfade Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Kocaeli avukat olarak ifade alma işleminden önce şüpheli sıfatında bulunan kişi ya da kişilerin hangi suça istinaden göz altına alındığını sorarız. Ayrıca ifadeye hangi nedenlerden dolayı davet edildiğini inceleriz.
İfade alma işleminde nezaret edeceğimiz kişi ya da kişilerin ne için ifade vereceklerini açık ve detaylı bir şekilde anlatırız. Bazı durumda kişiler, Kocaeli ifade avukatı açıklamalarına istinaden ifade vermekten kaçınabilir ve susma hakkını kullanabilir.
Kovuşturmanın olası seyri hakkında da müvekkillerimizi bilgilendiririz. Kocaeli adliyesi başta olmak üzere tüm adliyelerde hizmet veririz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
İfade Avukatı Ücretleri Ne Kadar?
Vekalet ve danışmanlık ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri hemen arayabilirsiniz.
Kocaeli’de En İyi İfade Avukatını Nasıl Bulabilirim?
İfade ve sorgulama işlemlerinde uzman avukatlarımızdan yardım alabilirsiniz.
İfade Avukatı Ne Yapar?
Kişi ya da kişilerin ifade alma işlemlerinde onlara nezaret eder. Kişiye ifade alma işlemlerinin detaylarını, ifade işlemi başlamadan önce anlatır.
Hukuka Aykırı İfade ve Sorgu Ne Demek?
CMK madde 148’e aykırı ifade alma işleminin gerçekleşmesi, hukuka aykırı ifade olarak adlandırılır.