Kocaeli Miras Avukatı

Avrupa kıtasından kalan hukuk mirasının kaynaklarından birisi de medeni hukuktur. Medeni hukuk temelde beş farklı alt dala ayrılır ve bu dallarda kendi içlerinde özel hukuk dallarına bölünür. Miras hukuku da bu beş alt daldan birisidir. Diğer medeni hukuk dalları; kişiler hukuku, aile hukuku, borçlar hukuku, eşya hukuku şeklinde isimlendirilir.

Kocaeli Adliyesi içinde yürütülen miras davalarıyla ilgilenen hukukçulara Kocaeli miras avukatı denir. Kocaeli miras hukuku avukatı, miras hukuku üzerine uzmanlık ve tecrübe sahibi Kocaeli avukat kadroları arasından çıkar.

Miras Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Bir miras avukatı, müvekkillerine; hukuki danışmanlık, arabuluculuk veya vekaleten dava yönetimi gibi hizmetler sunabilir. Daha çok şahısların hayatlarını kaybetmeleri ya da gaiplikleri durumunda istek ve tasarruflarının yerine getirilmesi ile ilgili konularda çalışırlar. Kocaeli hukuk bürosu içinde çalışan miras avukatlarının ilgilendiği davalar ve davaya taşınmamış dosyalar genellikle şu başlıklar altındadır:

  • Reddi miras işlemlerine itiraz,
  • Miras paylaşımı uzlaşmazlıklarından doğan miras davaları,
  • Üç farklı vasiyetname türünün de hazırlanma ve yazılma işlemleri,
  • Mirasçılık belgesi davaları,
  • Mirastan feragat etmek isteyenlere hukuki danışmanlık,
  • Miras istihkakı,
  • Mirastan yoksunluğu tespit edilmesi,
  • Vasiyetin iptali davaları,
  • Miras bırakanın iflas davaları,
  • Kayyım atanan ya da atanacak borçlu mirasçıların hukuki işlemleri.

Kocaeli’de Miras avukatı hizmetini Özbekoğlu Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Özbekoğlu Hukuk Bürosu olarak alanında ihtisas sahibi, deneyimli miras avukatlarımız sayesinde hukuki bütün ihtiyaçlarında müvekkillerimize yardımcı olabiliyoruz. Arabuluculuk gerektiren uzlaşmazlıklarda hakemlik rolünü üstlenebiliyor, davanın söz konusu olmadığı durumlarda hukuki danışmanlık verebiliyoruz. Müvekkillerimiz halihazırda açılmış bir davayla ya da dava açma istemiyle bize başvurduklarında, vekalet alarak davayı üstlenebiliyor, duruşmalara katılıyoruz. Dava dosyasını mütalaa ederek, dosyayı usule uygun ve eksiksiz hazırlıyor, müvekkillerimizin haklarını ve çıkarlarını en iyi şekilde savunmak için çaba harcıyoruz. Miras davalarında verilmiş birin derece mahkeme kararlarına itirazlarda bulunabiliyor, dosyayı istinafa taşıyabiliyoruz.

Miras avukatı ile miras davası nasıl açılır?

Bir kişinin vefatından sonraki mal varlıkları ve tasarruflarında hak sahibi olan kişilere mirasçı denir. Mirasçılar; atanmış mirasçılar ve yasal mirasçılar olarak iki ayrı başlıkta ele alınır. Bu kategorilerden olan müvekkiller hem kendiyle aynı unvana sahip mirasçılara hem de diğer kategorideki mirasçılara dava açabilirler. Bu noktada bir miras avukatına vekalet vermek, dava süreçlerinin aksamaması için faydalı olacaktır. Avukatınız diğer mirasçıların tespiti için size yardımcı olur, pay sahiplerinin hukuki olarak ne oranlarda pay alacağını belirler. Bu bağlamda birinci derece yasal mirasçılar; alt soy olarak evlatlar, üst soy olarak ebeveynler şeklinde hükmedilmiştir. İkinci derece yasal mirasçılar ise yansoy olarak kardeşler, alt soy olarak torunlar, üstsoy olarak büyükanneler ve büyükbabalar olarak kabul edilir. Hala, dayı, yeğen, amca, teyze gibi akrabalar ise üçüncü derece yansoy kategorisinde yer alır. Ancak yasal mirasçılar dışında başka atanmış mirasçılar da bulunabilir. Miras bırakanın bu doğrultuda usule uygun bir vasiyetname bırakıp bırakmadığı önem kazanır.

Miras Davaları Ne Kadar Sürer?

Bir miras davasının açılması ancak dava başvurusunun yargı tarafından tensip edilmesiyle mümkündür. Dilekçe tebliğinden sonra en geç yedi gün içinde tensip edilir. Davanın açılması kısa sürse dahi bir karara bağlanması genellikle zaman alır. Adalet Bakanlığı, miras davaların 731 günlük sonuçlanma hedefi tayin etmiştir. Fakat birçok farklı değişken davaların daha kısa ya da daha uzun sürmesinde etkili olabilmektedir.

Kocaeli Miras Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Miras avukatı meslektaşlarımız vasıtasıyla müvekkillerimizin bütün hukuki gereksinimlerini yerine getirebiliyoruz. Bu doğrultuda en sık başvurulan hizmetimizi vasiyetname hazırlanması başlığı olarak belirtilebiliriz. Özgür iradesi, ayırt etme gücü olan ve on beş yaşını doldurmuş herkes vasiyetname için bir miras avukatından yardım alabilir. Bu bağlamda durum ve koşullara göre; resmi vasiyetname (TMK 532 /537), el yazısıyla vasiyetname (TMK 538), sözlü vasiyetname (TMK 539 / 541) gibi vasiyet türlerinin hazırlanmasına eksiksiz olarak yardımcı olabilmekteyiz. Vasiyetnamelerin türüne göre Türk Medeni Kanun içinde belirtilen usul ve esaslara uygun olması için titiz şekilde çalışırız. Diğer sık başvurulan hizmet başlıkları ise şu şekilde listelenebilir:

  • Mirastan feragat etme işlemleri,
  • Miras istihkakı davaları,
  • Mirasçılık belgesi davaları,
  • Yasal veya atanmış mirasçılar arasında arabuluculuk yapma,
  • Vasiyete iptal ve itiraz davaları,
  • Mirastan çıkarılma ve ıskat işlemleri,
  • Borçlu mirasçıların kayyım davaları,
  • Reddi miras işlemleri,
  • Ölüm ve gaiplikten doğan tasarrufların gerçekleştirilmesi,
  • Murisin vasiyet bırakmadığı durumlarda miras paylaşım davaları,
  • Mal paylaşımı davaları.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Miras avukatı ücretleri ne kadar?

Miras avukatı ücretleri; alınacak hukuki hizmetin türü ve niteliği doğrultusunda farklılık gösterecektir. Aynı kategorideki dosyalar arasında da farklı değişkenler ücret farklılıkları doğurabilir. Barolar Birliği tarafından her yıl güncellenen avukatlık asgari ücret tarifesi bu ücretler için alt limitler belirlemiştir. Bu sınırların altına düşülmemesi koşuluyla ücretler serbest usulle belirlenebilir.

Kocaeli’de en iyi miras avukatını nasıl bulabilirim?

Özbekoğlu Hukuk Bürosu içinde çalışan genelde medeni hukuk, özelde miras hukuku üzerine uzmanlaşmış meslektaşlarımızla birlikte her zaman yardıma hazırız.

Miras avukatı ne yapar?

Bir miras avukatı kendisine başvuran müvekkillerinin haklarını ve menfaatlerini savunur. Onlar için duruşmalara katılır, dava dosyaları hazırlar. Gerekli durumlarda arabuluculuk hizmeti verebilir. Vasiyetlerin resmi olarak hazırlanmasında müvekkillerine yardımcı olur.

Miras davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Miras davalarında görevli adli unsurlar Asliye Hukuk Mahkemeleri ve Sulh Hukuk Mahkemeleri olarak iki farklı mahkeme olabilir. Dava dosyası bu mahkemelerden hangisinin görevli olacağı konusunda belirleyicidir. Yetkili mahkemeler ise TMK 576. Madde uyarınca miras bırakan kişinin son ikametgâh adresindeki mahkemeler olarak kararlaştırılmıştır.

Yorum Yazın

İletişim