Kocaeli iflas avukatı ticari hayat içerisinde varlığını sürdürmekte olan şirket veya kurumların borçlarını ödeyememesi sonucu açılan iflas davalarına bakan avukattır.
Kocaeli iflas hukuku avukatı borcunu ödemeyen gerçek ya da tüzel kişilerin alacaklısı olan kişi tarafından şikayet edildiği durumda borçlunun taşınır taşınmaz mal varlığını tespit ederek haciz işlemi uygulanması için gerekli mercilere başvuruda bulunur.
2004 Sayılı İcra Ve İflas Kanunu iflas davalarının mevzuatını oluşturmaktadır.
Madde 37 – İcra emrinde yazılı müddet geçtiği halde borcunu ödemiyenlerin malları haczolunur yahut borçlu iflasa tabi eşhastan olupta alacaklı isterse yetkili ticaret mahkemesince iflasına karar verilir.
Kocaeli İflas Avukatı Nedir Ve Hangi Davalara Bakar?
Kocaeli iflas avukatı doğal yollarla alacağını tahsil edemeyen kişilerin yasal yollar ile borcunu talep etmesi sonucu açılan iflas davalarına bakmaktadır. İcra takibi sonrası gönderilen ödeme emrine rağmen borcunu ödeyemeyen kişilerin mal varlığı tespit edilerek haciz işlemleri uygulanır ve iflas sürecine girer.
Kocaeli avukatı da iflas sürecinde olan gerçek veya tüzel kişiler ile ilgili davalara bakmaktadır.
Kocaeli iflas avukatının bakmakta olduğu iflas davası konularını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Adi iflas yolu ile takip
- Kambiyo senetlerinden dolayı iflas
- Doğrudan doğruya iflas
Adi İflas Yolu İle Takip
Adi iflas yolu ile takip sürecinde alacaklı olan kişi icra dairesine başvurarak borçlu kişi için icra takibi talebinde bulunur. İcra dairesi de borçluya bir ödeme emri gönderir. Ödeme emri gönderildiğinde bu emir yerine getirilmez ise icra takibi sürecine girileceği bildirilir.
Bu süreçte borçlunun ödeme emrini yerine getirmesi veya icra takibine itiraz etmesi beklenir. Belirlenen yasal süre olan 7 gün içinde borçlu ödeme emrini yerine getirmez ve icra takibine itirazda bulunmaz ise Asliye Ticaret Mahkemesine başvurulur.
Madde 32 – Para borcuna veya teminat verilmesine dair olan ilam icra dairesine verilince icra memuru borçluya bir icra emri tebliğ eder. Bu emirde 24 üncü maddede yazılanlardan başka hükmolunan şeyin cinsi ve miktarı gösterilir ve nihayet yedi gün içinde ödenmesi ve bu müddet içinde borç ödenmez veya hükmolunan teminat verilmezse icra mahkemesinden veya istinaf veya temyiz yahut iadei muhakeme yolu ile ait olduğu mahkemeden icranın geri bırakılmasına dair bir karar getirilmedikçe cebri icra yapılacağı ve bu müddet içinde 74 üncü madde mucibince mal beyanında bulunması ve bulunmazsa hapis ile tazyik olunacağı, mal beyanında bulunmaz veya hakikata muhalif beyanda bulunursa hapis ile cezalandırılacağı ihtar edilir.
Alacaklı haciz istemi ile Asliye Ticaret Mahkemesine iflas davası açar. Mahkeme incelemeleri yaptıktan sonra borçlu için haciz işlemleri başlatılır. Borçlu bu süreçte borca itirazda bulunabilir. Borçlu itirazda bulunduğu taktirde alacaklı itirazın kaldırılması talebinde bulunur.
Alacaklı kişi bu sürecin sonunda adi iflas davası açar. Mahkeme borçlunun iflasına karar verirse diğer alacaklılara da duyurulur.
MADDE 155 – Borçlu iflas yoluyla takibe tabi şahıslardan olup da alacaklı isterse ödeme emrine yedi gün içinde borç ödenmediği takdirde alacaklının mahkemeye müracaatla iflas talebinde bulunabileceği ve borçlunun gerek borcu olmadığına ve gerek kendisinin iflasa tabi kimselerden bulunmadığına dair itirazı varsa bu müddet içinde dilekçe ile icra dairesine bildirmesi lüzumu ve konkordato teklif edebileceği ilave olunur.
MADDE 156 – Ödeme emrindeki müddet içinde borçlu tarafından itiraz olunmamışsa alacaklı bir dilekçe ile Ticaret Mahkemesinden iflas kararı isteyebilir. Bu dilekçeye borçlunun ödeme emrine itiraz etmediğini mübeyyin ödeme emri nüshasının raptedilmesi lazımdır. Borçlu ödeme emrine itiraz etmişse takip durur ve alacaklı bu itirazın kaldırılması ile beraber borçlunun iflasına karar verilmesini bir dilekçe ile Ticaret Mahkemesinden isteyebilir.
MADDE 158 – Alacaklının iflas takibi kesinleştiğinde l66’ncı maddenin ikinci fıkrasındaki usulle ilan edilir. İflas talebinin ilanından itibaren on beş gün içinde diğer alacaklılar davaya müdahale veya itiraz ederek iflası gerektiren bir hal bulunmadığını ileri sürerek mahkemeden talebin reddini isteyebilirler.
İcra ve iflas kanunu hakkında detaylı bilgi için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.3.2004.pdf bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Kambiyo Senetlerinden Dolayı İflas
Kambiyo senetleri üzerinde yazan miktar yasal olarak borç hükmündedir. Fakat borcun ne üzerine olduğu senetler üzerinden tespit edilemez. Borcuna karşılık kambiyo senedi verilmiş olan alacaklı senetin zamanı geldiğinde borcunu tahsil edemez ise iflas davası açabilmektedir.
Doğrudan Doğruya İflas
Doğrudan doğruya iflasta borçlu veya alacaklı icra dairesine başvurmadan direkt olarak iflas davası açabilmektedir. Bu talebi alacaklının yapabileceği gibi borçlu olan taraf da borcunu ödeyemeyeceğine kanaat getirerek iflasını duyurabilir. Veya borçlunun hileye başvurması sebebi ile de mahkeme doğrudan iflasına karar verebilir.
Bazı doğrudan doğruya iflas sebepleri:
- Borçlunun mallarını saklaması
- Borçluya karşı yapılan çok sayıda icra takibi talebi
- Borçlunun konkordato mühletinin kalkması ya da feshi
- İcra emriyle istenilen ödemenin yapılmaması
- Borçlunun yerleşim yerinin tespit edilememesi
- Borçlunun taahhütten kurtulmak amacıyla kaçması
- Borçlunun hileye yönelik teşebbüsleri
İflas Davaları sonucunda borçlunun iflasına karar verilirse beş çeşit haciz türünden biri uygulanmaktadır. Bu haciz türleri şunlardır:
- Kesin Haciz
- Tamamlama Haczi
- İlave Haczi
- Geçici Haciz
- İhtiyati Haciz
Kocaeli’de İflas Avukatı Hizmetini Özbekoğlu Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Kocaeli iflas avukatı olarak bizlere başvuran danışanımızın dava istemine sebep olan gerekçelerini dinleyerek doğru dava türünü belirleriz.
Müvekkilimizin alacaklısı olduğu borç ile ilgili delil niteliği taşıyan senet, fatura vb. belgeleri alarak üzerinde inceleme gerçekleştirir ve mahkemeye sunarız.
Müvekkilimiz ile birlikte dava başvuru dilekçesi hazırlarız.
Müvekkilimiz ile birlikte hazırlamış olduğumuz dilekçe ile birlikte Asliye Ticaret Mahkemelerine dava başvurusunda bulunuruz.
Şirketlerin iflası ile ilgili süreçleri takip eder ve hukuki destek sağlarız.
Şirketlerin iflası sonrası satılması işlemleri ile ilgili hukuki danışmanlık sağlarız.
Bütün dava sürecini başından sonuna dek müvekkilimiz adına takip ederiz.
Kocaeli İflas Avukatı İle İflas Davası Nasıl Açılır?
Kocaeli iflas avukatı danışanı ile ön görüşme gerçekleştirdikten sonra doğru dava türünü belirleyecektir. Daha sonra danışan ile birlikte hazırlanan dava başvuru dilekçesi ile Asliye Ticaret Mahkemesine başvuruda bulunur. Böylece yasal süreç başlamış olur.
İflas Davaları Ne Kadar Sürer?
İflas davalarının 1-2 yıl içerisinde sonuçlanması beklenir. Fakat farklı sebepler ile bu süre daha uzun veya kısa olabilmektedir.
Kocaeli İflas Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Kocaeli en iyi iflas avukatı olarak verdiğimiz hizmetleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Dava başvuru dilekçesi hazırlanması hizmeti
- İcra ve iflas hukuku danışmanlık hizmeti
- Gerçek veya tüzel kişilerin iflas süreci ile ilgili hukuki danışmanlık hizmeti
- Dava başvurusu ve dava takibi hizmeti
- İflas davalarında müvekkilin lehine olacak belgelerin incelenmesi ve mahkemeye sunulması hizmeti
SIKÇA SORULAN SORULAR
İflas Avukatı Ücretleri Ne Kadar?
Ücret bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.
Kocaeli’de En İyi İflas Avukatını Nasıl Bulabilirim?
Kocaeli en iyi iflas avukatı olarak engin bilgi ve tecrübemiz ile birlikte sizler için de ihtiyaç duyduğunuz hukuki desteği sağlamaya hazırız.
İflas Avukatı Ne Yapar?
İflas avukatı, müvekkili adına iflas davası başvurusunda bulunur ve dava sürecinin takibini gerçekleştirir.
İflas Davasında Yetkili Ve Görevli Mahkeme Hangisidir?
İflas davalarında Asliye Ticaret Mahkemeleri görevlendirilmiştir.