Kocaeli avukat kadroları arasında Kocaeli Adliyesi içinde bulunan Tüketici Mahkemeleri’nde yürütülen davalarla ilgilenen hukukçulara Kocaeli tüketici avukatı denir. Kocaeli hukuk bürosu bünyesinde çalışan Kocaeli tüketici hukuku avukatı; ticaret ya da meslek gereği bir amaç dışında yalnızca tüketim gayesiyle satın alma işlemleri yapan gerçek ve tüzel kişiliklerin aralarındaki hukuki ilişkilerle ilgilenir. Çoğu zaman müvekkilleri “tüketici” statüsündedir ancak tüketici davacılar tarafından davalı olan şirketlerin de müdafiliğini üstlenebilir.
Kocaeli Tüketici Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Herhangi bir satış yapan aktörün, sattığı şeyin ürün ya da hizmet olması fark etmeksizin, tüketicilerle kurduğu alım satım ilişkisi tüketici hukuku kapsamına girer. Bu ilişkilerde yaşanan uyuşmazlıklarla ilgilenen avukatlara tüketici avukatı denir.
Tüketici avukatları; müvekkillerinin haklarını savunur, onlara hukuki danışmanlık verebilir ve taraflar arasında arabuluculuk yapma görevini alabilir. Vekaleten dava süreçlerini yönetir ve duruşmalara katılım gösterir. Bir tüketici avukatına en sık ihtiyaç duyulan hizmetler ve davalar şu şekilde listelenebilir:
- Elektronik ticaret işlemlerinden doğan hak kayıpları ve zararlar,
- Ayıplı hizmet davaları,
- Ayıplı ürün davaları,
- TOKİ sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların odak olduğu davalar,
- Tüketici hakem heyetine başvuru yapmak,
- Daha önce yapılmış heyet başvurularının takibi,
- Kampanyalı veya taksitli satışlardan doğan uzlaşmazlıklara hukuki çözümler üretmek,
- Tüketici kredilerinin konu olduğu dava dosyaları.
Kocaeli’de Tüketici Avukatı Hizmetini Özbekoğlu Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Özbekoğlu Hukuk Bürosu olarak tüketici davalarında birçok tecrübesi bulunan ve 6502 numaralı Tüketicinin Korunması Kanunu üzerine uzmanlık sahibi meslektaşlarımız vasıtasıyla bütün hukuki ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyoruz. Tüketici statüsünde bulunan müvekkillerimizin haklarını ve çıkarlarını en iyi şekilde savunmak için çaba gösteriyoruz. Davalı statüsünde bulunan satıcılar adına gerekli savunmayı hazırlıyor, müdafi makam olarak duruşmalara eksiksiz katılım gösteriyoruz. Tüketim odaklı ilişkilerde yaşanan uyuşmazlıklar adına arabuluculuk yapabilir, dava açma talebi bulunuyorsa ortaya çıkan zararın tahsil edilmesi için disiplinli ve titiz biçimde çalışırız. Tüketici hakları konusunda müvekkillerimizi aydınlatıyor, değişim ve gelişmeleri anında onlarla paylaşıyoruz.
Kocaeli Tüketici Avukatı ile Tüketici Davası Nasıl Açılır?
Herhangi bir tüketici davası açabilmek için tüketici avukata vekalet verseniz dahi bazı koşulların sağlanması gereklidir. Bu noktada sizden vekalet alan bir tüketici avukatı dava açma başvurusu yapmadan önce Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunmalıdır. Tüketici Hakem Heyeti şayet beklenildiği gibi bir karara hükmetmez ve davacı aleyhinde sonuç çıkarsa karar alırsa, tüketici müvekkillerin dava açma hakkı doğar. Önemli olan bu dava açma hakkının heyet kararlarından sonra sadece on beş gün için tanınmasıdır. Bu nedenle heyet kararları sonrasında vakit kaybetmeden yargıya başvuruda bulunmak, mağduriyetin giderilmesi için ivedilikle gerçekleştirilmelidir.
Tüketici Davaları Ne Kadar Sürer?
Tüketici davaları için ortalama olarak iki farklı süreden bahsetmek gereklidir. İlki yukarıda da belirtildiği gibi Tüketici Hakem Heyeti kararlarının beklendiği süredir. Bu noktada dava henüz açılmamış olsa bile açabilmek için beklenen heyet kararı genellikle altı ay gibi bir süre zarfında çıkar. Ama unutulmamalıdır ki hakem heyetinin artı üç ay daha talep ederek bu süreyi dokuz aya kadar çıkarması mümkündür. Bu aşamada bir tüketici avukatına vekalet vererek; başvuru detaylarını ve gerekliliklerini önemsemek süreye olumlu yansıyabilir. Heyetten olumsuz karar sonrası iki hafta içinde açılabilecek davalarda ise dosya mütalaa edilmeden herhangi bir ortalama değer vermek mümkün değildir. Tarafların sayısı, ortaya çıkan zararın parasal değeri, kanıtların niteliği ve geçerliliği gibi birden çok detay dava sürelerinin beklenenden uzun sürmesine neden olabilir.
Kocaeli Tüketici Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Tüketici hukuku ve davalarında ihtisas sahibi meslektaşlarımızın deneyimleri sayesinde tüketici avukatı olarak sunabildiğimiz hizmetlerin bir sınır yoktur. Tüketici hukukunda müvekkillerimizin ihtiyaç duyabileceği bütün hukuki desteği sağlayabilmekteyiz. Fakat hizmetlerimiz arasında en sık talep gören konu başlıkları genel kapsamda şu şekilde maddelenebilir:
- Devremülk ve benzeri sözleşmeli tüketimlerde yaşanan ihtilaflardan kaynaklı zararların tahsili adına açılmış tazminat davaları,
- Alınan hizmet ve ürün çeşitlerinin garanti kapsamlarıyla ilgili bütün süreçler,
- Haksız koşullardan meydana gelen zararların kanıtlanarak tazmin edilmesi,
- Bütün tüketici sorunlarına dair hukuki çözümler sunmak, arabuluculuk yapmak,
- Tüketiciler için gerekli kontratların hazırlanması, kontrol edilmesi, değiştirilmesi,
- Bankaların kesinti uyguladığı kart ücretleri, dosya masrafı ve benzeri ödemeler için açılan iade davaları.
Yukarıdaki hizmetlerin dışında da tüketim ilişkilerinden kaynaklanan bütün hukuki sorunlar için bize başvurabilirsiniz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Tüketici avukatı ücretleri ne kadar?
Tüketici avukatı ücretleri, Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl olarak düzenlenen avukatlık asgari ücretlerinin altında olmaması kaydıyla serbest yöntemle belirlenebilir. Bir saatlik hukuki danışmanlık ile vekaleten dava yönetimi gibi farklı hizmetler farklı fiyatlandırmalara sahip olabilir.
Kocaeli’de en iyi Tüketici avukatını nasıl bulabilirim?
Mavi hukuk bürosu olarak her zaman yardıma hazırız.
Tüketici avukatı ne yapar?
Gerçek ve tüzel kişilik olabilen müvekkillerinin haklarını savunur, çıkarlarını korumaya çalışır ve zararların giderilmesi için uğraşır. Vekaleten duruşmalara katılır, Tüketici hakem heyeti süreçlerini yakından takip eder. Mahkemelere başvurularda ve itirazlarda bulunabilir.
Tüketici davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Tüketici davalarında görevli mahkemeler 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu’nun 73. Maddesi içinde birinci fıkrası kapsamında Tüketici Mahkemeleri olarak düzenlenmiştir. Yetkili mahkemeler ise tüketim ilişkisinin kurulduğu bölgedeki Tüketici Mahkemeleri, davacının ikamet adresindeki mahkemeler ve davalı şirketin merkezinin bulunduğu bölgedeki mahkemeler olarak değişiklik gösterebilir.